• Home
  • zupy
  • Wypłukujący tłuszcz bulion kurzy 1-2-3

Wypłukujący tłuszcz bulion kurzy 1-2-3

0 0
Wypłukujący tłuszcz bulion kurzy 1-2-3

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

2 litry czystej wody
1 i 1/2 kg kawałków kurczaka, z kośćmi
3 łyżki octu jabłkowego
1 duża cebula
3 łodygi selera naciowego
1 marchew
4 gałązki natki pietruszki
2 liście laurowe

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

  • Easy

Directions

Zupy to doskonały pretekst do jedzenia warzyw.

Przepis na ten bulion pochodzi z książki Ann Louise Gittleman „Plan wypłukiwania tłuszczu – książka kucharska”.

Autorka zaleca spożywanie go wszystkim chcącym zgubić nadprogramowe kilogramy.

W książce znajdziesz również  wersję warzywną i wołową bulionu oraz wiele zup sporządzonych na ich bazie.

Bulion kurzy 1-2-3 jest doskonały jako czysta zupa, baza do innych zup lub sosów, dressingów, albo jako dodatek do innych dań.

Doskonale zastępuje oleje i wodę, w której gotujesz, zapewnia potrawom wilgotność i podnosi delikatny smak i aromat ziół i przypraw. W bulionie możesz z powodzeniem gotować ryż i kasze.

Ugotowany przechowuj w lodówce. Jeśli chcesz, by bulion był mniej tłusty, po prostu schłodź go i za pomocą łyżki usuń nadmiar tłuszczu.

Jeśli wiesz, że nie zużyjesz całego bulionu po prostu przelej go do pojemniczków i zamroź. Możesz go w ten sposób przechowywać do 3 miesięcy.

 

(Visited 159 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

przygotowanie

Przygotuj wszystkie składniki, umyj warzywa i mięso. Cebulę, marchew i seler naciowy pokrój w kosteczkę.

2
Done

gotowanie

Wszystkie składniki umieść w garnku, zalej zimną wodą i zagotuj. Następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około 45 minut, aż kurczak będzie miękki. Gotowy wywar odstaw do ostygnięcia i odcedź.

kuchnia wagi lekkiej

Z miłości do zdrowia, z potrzeby prostoty i harmonii, z zachwytu nad nieskończoną potęgą i mądrością natury i nieodpartą chęcią czerpania z jej dobra i bogactwa... I wreszcie z pragnienia serca, by być najlepszą wersją siebie!

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Gryczanka na mleku
next
Wspaniały koktajl wypłukujący tłuszcz Ann Louise Gittleman

Add Your Comment

54 − = 51