Sałatka z soczewicą, pomidorami i kukurydzą
brązowa soczewica - pomidory - kukurydza konserwowa - dymka - oliwa z oliwek - sok z cytryny - miód - sól himalajska - mielony czarny pieprz

0 0
Sałatka z soczewicą, pomidorami i kukurydzą

Share it on your social network:

Or you can just copy and share this url

Ingredients

1 szklanka ugotowanej brązowej soczewicy
2 małe pomidory
5 łyżek kukurydzy konserwowej
1 mała dymka ze szczypiorem
dressing
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka soku z cytryny
1 płaska łyżeczka płynnego miodu
szczypta soli himalajskiej
szczypta mielonego czarnego pieprzu

Bookmark this recipe

You need to login or register to bookmark/favorite this content.

  • Serves 1
  • Easy

Directions

Uwielbiam soczewicę!

Jest naprawdę zdrowa i smaczna, a do tego idealnie komponuje się zarówno w zupach, jak i sałatkach oraz pastach.

Dziś propozycja pożywnej sałatki na bazie brązowej – u mnie ekologicznej soczewicy z dodatkiem pomidorów, złocistej kukurydzy, z lekkim powiewem wiosny w postaci dymki i szczypioru.

Jako sosu użyłam klasycznego połączenia oliwy z oliwek, soku z cytryny i miodu z dodatkiem przypraw : odrobiny soli i czarnego mielonego pieprzu.

(Visited 16 times, 1 visits today)

Steps

1
Done

przygotowanie

Przygotuj wszystkie składniki.

Ugotuj soczewicę.

Pomidory pokrój w ósemki, a dymkę drobniutko w półtalatki, szczypior natomiast w większe kawałki.

Odsącz potrzebną ilość kukurydzy.

Przygotuj dressing mieszając ze sobą jego wszystkie składniki.

2
Done

wykonanie

Do miseczki przełóż soczewicę wymieszaną z dymką, szczypiorem i kukurydzą.

Na wierzchu ułóż cząteczki pomidora.

Polej przygotowanym dressingiem.

kuchnia wagi lekkiej

Z miłości do zdrowia, z potrzeby prostoty i harmonii, z zachwytu nad nieskończoną potęgą i mądrością natury i nieodpartą chęcią czerpania z jej dobra i bogactwa... I wreszcie z pragnienia serca, by być najlepszą wersją siebie!

Recipe Reviews

There are no reviews for this recipe yet, use a form below to write your review
previous
Sałatka z szynką i kiełkami
next
Sałatka z komosy ryżowej z suszoną żurawiną

Add Your Comment